Gedesby Møllens

tilstand 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
previous arrow
next arrow

Ny møllevinger


På Sydfalster har vi et ordsprog:
Når det ikke blæser – så stormer det.

En sandhed vi måtte sande december 2013, hvor Danmark blev ramt af en massiv storm, der endda kortvarigt svingede sig op til orkan. Vindstødene var væsentlig kraftigere end middelvinden og lå op til og over 40 m/sek. eller 144 km/t.

Vi opdagede ikke at vi havde fået en stor skade før end vi skulle forårsklargøre møllen i april 2014. Det årlige eftersyn og kontrol af maskineri og bremser, blev sluttet af med opsætning af sejl til den kommende sæson. Det var herunder at vi opdagede en mislyd ved vingerne, og vi besluttede os til at tage sejlene ned igen. Herved kom det frem, at der var en revne på tværs af den ene vinge. En vinge er under et stort spænd under produktionen, og den kan ikke repareres. Den skulle skiftes. Vi fik den skåret over og taget ned ved hjælp af en kran og vor møllepasseres store indsats.

For at lave en ny og montere den rigtigt skal der udvælges det rigtige træ. Vingen er 16 meter og sammensat af 2 stammer, som er tilskåret og lasket sammenført. Træet skal være langfibret lærk. For at det kan skæres til i længden skal stammen i ca. 3 meters højde have en diameter på mindst 55 cm. Fældet skal det være længere end det endelige mål. Derefter skal det ligge og tørre ud i frisk luft, men under et tag i ca. 1 år p.g.a. regn og sol. Disse ting har en dårlig indflydelse på træet og betyder at styrken og kvaliteten vil blive forringet. Der blev fældet 3 træer januar 2015, de var udtørret og de 2 af dem blev tilskåret december 2015 og endeligt monteret marts 2016. Det tredje stykke træ er lagret op. Det var ment som reserve, hvis der skulle opstå en fejl ved udskæringen af de 2 halvdele til vingen.

Nu står hun – Gedesby Mølle – igen med fuld klædedragt. Klar til mange års arbejde og igen det store vartegn for Sydfalster. Hun er parat til at vise sig frem for vore mange gæster.